Ris

Ris blir spist som en del av et hovedmåltid i hele India. Det er kokt ris til curryretter, linsegryter eller sammen med grønnsaker. Rismel blir brukt til å lage brød eller rispannekaker, og ris blir også brukt i desserter – for eksempel risgrøt. Om sommeren blir ris servert både til lunsj og middag i Nord-India.

Basmatiris

Basmatiris blir regnet for å være kongen av ris, og er den ristypen som brukes i India. Den er ikke bare kjent for sine lange, tynne riskorn som blir enda lengre etter riktig koking, men også like mye på grunn av aromaen. Den har en mild og nøtteaktig smak. Basmatiris har egenskaper som gjør at blodsukkeret stiger lite, den er glutenfri og har lavt fettinnhold.

Det er mange som ikke vet at for å få perfekt Basmatiris må den lagres i minst ett år etter innhøsting. Akkurat som god vin, blir Basmatiris bedre og bedre i smak jo mer tid den får til å modne. For å sjekke modenhetsgraden på ris i India tar de gjerne en håndfull, puster på den og lukter. Jo sterkere rislukt, jo mer moden og smakfull er den. Det er trist at vi i Norge ikke får tak i denne vellagrede, smakfulle varianten.

Fra Punjab eksporteres den beste Basmatirisen i containere til sjeikene i arabiske land. Den perfekte størrelsen på Basmatiris er 8 mm som rå og 14 mm lang som kokt.